Akü Şarj Etme

Akü Şarj Etme

Akü Neden Biter?

Araçta radyoyu, aracın iç ışıklarını, park ışıklarını veya kapıları açık unutmak, araca uzun süre marş basmak ve aşırı soğuktan dolayı enerjinin düşmesi, akü ömrünün tükenmesi veya tamir edilmesi gereken durumlar akünün bitme sebeplerindendir. Akünün bitmesi veya arızalanması durumunda akü şarj etme veya akü değişimi işlemi yapılmalıdır.

Akü Nasıl Şarj Edilir?

Akü şarj yöntemlerine değinmeden önce bu konuda profesyonel destek alınmasının daha yerinde olacağını belirtmekte fayda var. Zira akü şarjının bilinçsizce yapılması hayati tehlike oluşturmasının yanında aynı zamanda aracınızda ciddi hasarlar oluşmasına sebebiyet verebilmektedir.

Şarj yöntemlerinden en yaygını akü takviyesidir. Ancak akü takviyesini gerçekleştirebilmek için aküsü dolu olan başka bir araca ihtiyaç duyulmaktadır.

Çevrede Başka Araç Yoksa Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

Akü takviyesi için başka bir araçtan yardım istemenizin mümkün olmadığı durumlarda akü şarj cihazlarından faydalanabilirsiniz. Olası durumlar için önlem almak istiyorsanız, aracınızda akü şarj cihazı bulundurmanızda fayda olduğu kanaatindeyiz.

Akü Takviyesinde Nelere Dikkat Edilmesi Gerekmektedir?

Aküyü güvenli bir şekilde şarj etmenin pek çok ön koşulu olduğuna değinmemizde fayda var.

Akü Takviyesi Yaparken Mutlaka Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

  • Akü takviyesini gerçekleştirecek olan iki araç yan yana ya da burun buruna olmak üzere birbirine yanaştırılır.
  • Bu aşamada araçların çalışmıyor durumda olması oldukça önemlidir. Araçlar çalışmıyorken kırmızı renkli kablolar her iki araçtaki akünün (+) kutuplarına, siyah renkli kablolar ise (-) kutuplarına bağlanmalıdır.
  • Bu aşamada ikinci bir kişiden yardım almakta fayda vardır. Çünkü takviye gerçekleştirilirken kabloların hiçbir yere değmemesi gerekmektedir.
  • Kabloların kutupları kavrayıp kavramadığı kontrol edilir ve bu husustan emin olduktan sonra takviye yapacak olan araç 2-3 dakika boyunca çalıştırılır.
  • Akü takviyesi yapan aracın 2-3 dakika boyunca çalışmasının akabinde aküsü biten araç çalıştırılır. Araçlar çalışır vaziyetteyken takviye kablosu çıkarılmadan takviye işlemi birkaç dakika daha sürdürülmelidir.
  • Takviye kabloları çıkarılırken önce kırmızı renkli (+) kutuplar sonra da siyah renkli (–) kutuplar çıkarılır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da kabloları sökme işleminin şarj edilen aküden başlanması gerektiğidir.
  • Güvenliğiniz için kabloları tek başına çıkarmamaya ve metal kısımlarına dokunmamaya dikkat etmeniz gerekmektedir.

Her şeyden önce akünün şarj edilebilir durumda olup olmadığından emin olunmalıdır. Akünün üzerindeki indikatör denilen gösterge ışığı siyah olması akünün boşalmış olduğu anlamına gelmektedir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da araçlardaki akülerin benzer amper değerlerine sahip olmasıdır.

Akü Takviyesinin Doğru Yapılamasının Doğuracağı Sonuçlar Nelerdir?

Akü takviyesinin uzman olmayan kişiler tarafından yapılması, bazı olumsuz sonuçları doğurabilmektedir. Güvenlik önlemlerinin gerekli ve yeterli olmadığı durumlarda akü patlaması veya aracın elektrik aksamlarının bozulması gibi sonuçlarla karşılaşmak mümkündür Kabloların yanlış kutuplara bağlanması en sık karşılaşılan hatalardandır.

Akü takviyesi işlemi için için AutoNetwork noktalarından hizmet alabilirsiniz. Online randevu için autonetwork.com.tr adresini ziyaret etmeniz yeterlidir. Online olarak autonetwork.com.tr üzerinden size en yakın oto servis noktasını bulabilir ve randevu oluşturabilirsiniz.